Tykev pomáhá v prevenci proti rakovině

Dr. Hassan Shamsi Basha

Rady proroka Muhammada (nmAž) byly potvrzeny současnými lékařskými výzkumy.

Rada, kterou nám dal před více než 1400 lety Alláhův Prorok, nechť mu Alláh žehná a dá mír, byla v moderní době potvrzena objevy na poli výživy.

Alláh Vznešený říká:

... a dali jsme nad ním vyrůst keři tykvovému. [Korán 37:146]

Dýně a tykev jsou rostliny ze stejné skupiny.(1) Prorok, nechť mu Alláh žehná a dá mír, miloval tykve.

Anas ibn Malik vyprávěl následující: „Krejčí pozval Proroka, nechť mu Alláh žehná a dá mír, na jídlo, které připravil. Šel jsem s Prorokem, když šel (do domu krejčího na oběd). Naservíroval Prorokovi ječný chléb a polévku, která obsahovala tykev a nakládané maso. Viděl jsem Proroka, nechť mu Alláh žehná a dá mír, jak vybírá kousky tykve z talíře (a jí). (al-Buchárí a Muslim)
V jiném vyprávění řekl:
„Jeden muž pozval Proroka, nechť mu Alláh žehná a dá mír. Šel jsem s ním. Byla nám servírována polévka, v níž byla tykev. Prorok, nechť mu Alláh žehná a dá mír, jedl tykev a chutnala mu. Když jsem to viděl, nechal jsem (můj díl tykve) pro něho ... a od té doby jsem měl tykev rád.“ (Muslim)
Abi Tálút řekl: „Šel jsem kolem Anase zrovna, když jedl tykev. Řekl: „Co jsi to (za zeleninu)? Jsi mi drahá, protože jsi drahá Prorokovi, nechť mu Alláh žehná a dá mír.“(al-Buchárí a at-Tirmidhí)

Ve všech Prorokových činech můžeme najít pro sebe velký užitek. Protože v hadíthech nacházíme mnoho záznamů o jeho zálibě v tykvích, udělejme analýzu složení, výživné hodnoty a obecného užitku, které nám tato zelenina přináší.

Tykev ve starém lékařství
Avicena (Abú Sína) napsal ve své slavné knize Kánon o jejich léčebných účincích, že: „Vařená tykev je lehce stravitelná potravina. Její šťáva mírní prudké bolesti. Polévka z dýně je prospěšná při kašli a bolestech na hrudníku, které pocházejí z horečky. Vařená tykev pomáhá při podráždění žaludku jídlem a pomáhá se ho zbavit. Tykev hasí žízeň a pomáhá při vysokých horečkách.“

Imám Ibn al-Qajjím napsal ve své knize Prorokova medicína o tykvi následující: „Je to jemná a šťavnatá potravina. Pomáhá při horečkách a její šťáva hasí žízeň. Zmírňuje bolesti hlavy způsobené horečkou, ať už se užívá vnitřně nebo s ní hlavu omýváme. Uklidňuje žaludek při jakémkoliv způsobu použití. Je to jedna z nejjemnějších a nejrychleji působících potravin.“ Obyvatelé Etiopie ji používají jako laxativum (projímadlo). Semena z dýně se používají proti střevním červům lidmi na celém světě.

Současné vědecké důkazy ukazují, že tykev působí preventivně proti rakovině
Vědci z Polska objevili, že semínka tykve obsahují chemické látky, které mohou pomáhat předcházet rakovině. Tykev je také bohatá na betakaroten. Současný výzkum prokázal, že ten pomáhá v boji proti rakovině. Mnoho vědců věří tomu, že karoten hraje úlohu antioxidantu ve tkáních tím, že odstraňuje z tkání škodlivé látky, kterým se říká volné radikály. Tyto radikály mohou poškozovat stěnu tepen, stěžovat závažnost zánětů, zrychlovat proces stárnutí a způsobovat změny v buněčné struktuře, které mohou vést k rakovině.

V roce 1958 časopis Biochemical and Biophysical Research Communications (Komunikace biochemického a biofyzického výzkumu) publikoval studii provedenou National Cancer Institute (Národní institut pro rakovinu) v USA. Tato epidemiologická studie říká, že používání tykve pomohlo obyvatelům New Jersey ochránit se před rakovinou plic, přestože mnoho z nich jsou mnohaletí kuřáci. Studie také ukázala, že pojídání tykve, karotky a sladkých brambor, chrání Američany před rakovinou jícnu, žaludku, žlučníku, průdušnice a prostaty. Také snížilo počet úmrtí na rakovinu. Jako komentář k této studii řekl Gene Carper: „Rozdíl mezi muži s rakovinou a těmi, kteří ji neměli, byl ten, že jedli denně půl šálku tykve, mrkve nebo sladkých brambor. Zdá se, že nekuřáci, kteří jsou vystaveni pasivnímu kouření, byli ochráněni před rakovinou právě jedením těchto druhů zeleniny.“ Carper doporučil zvláště kuřákům a obecně všem, aby jedli více zeleniny, zvláště tykve.

Rada, kterou nám dal před více než 1400 lety Prorok Alláha, nechť mu Alláh žehná a dá mír, byla potvrzena objevy na poli výživy v současnosti.

Podívejme se nyní na verš, který popisuje vyvržení proroka Júnuse, mír s ním (v Bibli ho známe jako Jonáše) ze žaludku velké ryby na mořské pobřeží:

A vyvrhli jsme jej chorého na břeh pustý a dali jsme nad ním vyrůst keři tykvovému. [Korán 37:145-146]

Proč Alláh Vznešený vybral právě tykev? Prorok Júnus, mír s ním, byl nemocný(2) , když byl vyvržen na toto izolované místo. Potřeboval ochranu před sluncem a popínavá rostlina dýně má široké listy. Potřeboval vodu a dýně má, jak jsme zmínili výše, hodně vody, je to až 90% její váhy. Také jsme výše zmínili, že i Abu Sína referoval o tom, že dýně hasí žízeň.

Kůže proroka Júnuse, mír s ním, zřejmě také potřebovala obnovit a tykev je velmi bohatá na karoten(3), který je prekurzorem(4) vitamínu A. Tento vitamín je znám pro svou schopnost obnovovat kůži. Chvála Alláhu, který poskytl svému proroku Júnusovi, mír s ním, všechno, co potřeboval pro přežití, poté co ho ryba vyvrhla na toto izolované místo, zatímco byl churavý.

Složení dýně
Ve známé knize McCaina a Widosona Food Composition (Složení potravin) se říká, že procento vody v dýni je 94,7%. Obsahuje malé procento cukru - 2,7% a malé procento vlákniny – 0,5%. 100 gramů tykve obsahuje pouze 65 kalorií, proto je to vhodné jídlo pro ty, kdo se snaží zhubnout. Obsahuje velmi málo sodíku, proto je také vhodná pro pacienty trpící vysokým krevním tlakem. Je bohatá na draslík a je doporučována lidem, kteří používají diuretika (močopudné léky), jako např. tablety Lasix. 100 gramů tykve obsahuje 310 mg draslíku, 39 mg vápníku, 8 mg magnézia, 19 mg fosforu, 0,4 mg železa, 10 mg síry a 37 mg chloru.

Tykev je velmi bohatá na kreton, který je prekurzorem vitaminu A. 100 gramů tykve obsahuje 200 mikrogramů karotenu (což zajistí polovinu denní potřeby vitaminu A). Obsahuje také thiamin, riboflavin, kyselinu nikotinovou, vitamin C, vitamin B6, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.





(1) Existuje mnoho druhů tykví. Mezi tykve patří také cukety, patisony a pod.
(2) Prorok Júnus, mír s ním, byl v břiše ryby několik dnů a tento pobyt ho velmi poškodil, jeho kůže byla částečně natrávená a trpěl dalšími následky.
(3) Některé odrůdy tykve obsahují dokonce až 12x více karotenoidů než mrkev.
(4) Látka, ze které vzniká chemickou reakcí jiná látka či účinná forma.

Poznámky pod čarou vloženy překladatelem.